Zgodnie z art. 1(5)(e), CLP rozporządzenia nie mają zastosowania do etykietowania żywności lub pasz, które są w stanie gotowym i przeznaczonym dla użytkownika końcowego. Rozporządzenie CLP nie definiuje pojęcia „użytkownika końcowego”, ale w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 zdefiniowano „konsumenta finalnego” jako „ostatecznego konsumenta środka spożywczego, który nie wykorzystuje żywności w ramach działalności przedsiębiorstwa sektora żywnościowego”. To samo pojęcie można stosować również w kontekście rozporządzenia CLP. Wyłączenie to obejmuje także substancje i mieszaniny stosowane jako dodatki do żywności, używane w przemyśle spożywczym jako środki aromatyzujące oraz dodatki do pasz i produktów stosowanych w żywieniu zwierząt.
Spis treści:
Dyrektywy, rozporządzenia i decyzje unijne dotyczące produktów, na podstawie których odbywa się etykietowanie pasz:
- decyzja 1999/217/WE z dnia 23 lutego 1999 r., zatwierdzająca rejestr substancji aromatycznych wykorzystywanych w środkach spożywczych,
- dyrektywa 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. dotycząca dodatków do żywności zatwierdzonych do użycia w środkach przeznaczonych do spożycia przez ludzi,
- rozporządzenie (WE) 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie dodatków używanych w żywieniu zwierząt,
- dyrektywa 88/388/EWG z dnia 22 czerwca 1988 r. w sprawie środków aromatyzujących używanych w środkach spożywczych i produktach służących do ich wytworzenia,
- dyrektywa 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r., dotyczącą niektórych produktów mających zastosowanie w żywieniu zwierząt.
Etykietowanie pasz – na czym polega?
Ponieważ artykuł 1(5)(e) CLP odnosi się tylko do etykietowania żywności lub pasz w stanie gotowym i przeznaczonym dla użytkowników końcowych, substancje lub mieszaniny stosowane w żywności i paszach, nie są zwolnione z CLP na każdym etapie produkcji. Dlatego muszą być sklasyfikowane, oznakowane, opakowane i zgłoszone do Wykazu Klasyfikacji i Oznakowania. Na przykład, rozporządzenie CLP ma zastosowanie do producenta/dostawcy dodatku do żywności (np. środka konserwującego) dostarczającego tę substancję do innej firmy, która wykorzystuje ją podczas produkcji żywności. W takim przypadku substancję tę w postaci, w jakiej jest dostarczana nie należy traktować jako produktu w stanie gotowym i przeznaczonego dla użytkownika końcowego i w związku z tym zwolnienie określone w art. 1 (5)(e) CLP nie ma zastosowania (na podstawie interpretacji Biuro ds. Substancji Niebezpiecznych).
Karta produktu spożywczego – oferta naszej firmy
Proponujemy Państwu pomoc w klasyfikacji i etykietowaniu pasz zgodnie z prawem paszowym z równoczesnym uwzględnieniem Rozporządzenia REACH. Klasyfikacja wykonana z naszą pomocą z pewnością okaże się skuteczna, zważywszy na nasze doświadczenie w tej dziedzinie. Etykietowanie pasz, ze względu na złożoność przepisów, może sprawiać przedsiębiorcom trudności. Dlatego właśnie dobrze jest skorzystać z usług profesjonalistów w tej dziedzinie. Przeprowadzane przez nas etykietowanie pasz pozwoli dostosować Państwa produkty (mieszanki paszowe oraz premiksy) zarówno do przepisów paszowych, jak i rozporządzenia REACH i CLP. Zapraszamy!